Blogitekstisuositus

Merikarhut

Nyt kun onni ei oikein ole ollut matkassa mukana ja harjoittelupaikka meni sivusuun... tosin jotain pahaa ettei jotain hyvääkin.. päätin vie...

torstai 9. huhtikuuta 2015

Alpakkatila

Alpakkatila oli excursiomme toinen etappi.

Tosin itse matka tilalle oli jo kokemus itsessään! Tällä kertaa emme eksyneet, mutta maasto vaihteli todella paljon todella nopeasti asvaltti tiestä soralle ja mutaan.

Kun vihdoin pääsimme alpakkatilalle, meitä odotti paikan päällä parisen kymmentä alpakkaa ja monta erittäin hauskan näköistä lehmää.

Alpakoita tilalla oli 17,  yhdeksässä eri värissä. Kaksi jalostusurosta olivat ensimmäiset "nähtävyytemme", joiden takana näkyi aikuisten naaraiden lauma. Meille kerrottiin kunkin alpakan paikka laumassa; oli vartija, lastenhoitaja ja tietysti se kaikista kaunein johtajatar.

Pääaiheena oli kuitenkin alpakoiden jalostus, se kuinka vaikeata niitä on kuljettaa Perusta Saksan kautta, ja miten parittelu oikein tapahtuu.

Perusta tuodessa kaikki alpakat tekevät välipysähdyksen Saksassa, missä vietetään karanteeni ja perus tarkistuksia ennen matkan jatkumista. Tämän tilan alpakat olivat viettäneet Saksassa kuukauden ajan. Matkantekoa hankaloitti vielä alpakoiden heikko stressinsietokyky. Alpakka saattaa kuolla stressiin mikäli sen elämässä sattuu useita äkillisiä muutoksia, kuten ruoan vaihto kertaheitolla.

Mitä paritteluun tulee niin on se monimutkaista sosiaalisine lakeineen ja kestoakin on huimat pari tuntia korkeimmillaan. Itse tiineys voi kestää jopa vuoden, sillä alpakka kykenee pysäyttämään raskauden, mikäli olot eivät ole suotuisat poikaselle. Synnytyksestä meille kerrottiin sen verran että se tapahtuu aina aurinkoisena kevätaamuna noin kello kuuden aikaan.

Villaa alpakka tuottaa sellaiset 4 kiloa vuodessa ja parhaimmat villantuottajat jopa 6 kiloa! Alpakat keritään kerran vuodessa, toisin kuin lampaat, ja villasta puuttuu luontainen rasva toisin kuin lampaan villassa. Villan hinta vaihtelee värin ja trendien mukaan, samoin kuin itse alpakoidenkin hinta. Perus alpakka maksaa sellaiset 6500 euroa ja tietysti värivirheelliset hieman vähemmän.

Alpakoiden jalat ovat eriskummalliset, sillä niissä on sorkkien lisäksi vielä kynnet.
Alkuun sitä ajatteli että alpakkahan olisi ihan mukava lemmikki, mutta lopulta sitä tulikin aivan toisiin ajatuksiin, kun kerran alpakoiden anatomiakin eroaa toisista eläimistä hurjasti.